De Haven-standaard die door de Vereniging Nederlands Gemeenten (VNG) moet gemeenten de mogelijkheid bieden om eenvoudiger van cloudaanbieder te wisselen. Previder heeft nu als eerste Nederlandse aanbieder de standaard omarmt en een referentie implementatie voor haar platform ontwikkeld.

Het is weer eens wat anders dan het geklaag over het gebruik van buitenlandse cloudaanbieders. Previder mag dan in het oosten van het land zijn gevestigd, uit het implementeren van de Haven-standaard blijkt een duidelijke niet lullen maar poetsen mentaliteit.

Bij de VNG zijn ze er blij mee dat Previder de handen uit de mouwen heeft gestoken, zo blijkt uit een citaat van Ook Jacco Brouwer, Product Owner van Haven bij de VNG:

Ik juich het toe dat Nederlandse partijen zoals Previder de Haven standaard incorporeren in hun dienstverlening en zo op eigen initiatief een bijdrage leveren aan het vergroten van de digitale autonomie van de publieke sector in Nederland.

Technisch gezien schrijft de Haven-standaard “een specifieke configuratie van Kubernetes voor die dient te worden geïmplementeerd op bestaande technische infrastructuur”, zo valt te lezen op de website van Common Ground, waar de Haven-standaard een onderdeel van is.