Er zijn al verschillende bedrijven die hun software niet langer als open source op de markt brengen, omdat zij vinden dat andere bedrijven gratis op hun werk meeliften. De blokkade van hoster WP Engine door WordPress.org past in die trend, maar gaat zelfs nog verder. Echter is de blokkade ook dubieus te noemen, gezien deze is ingesteld door iemand die ook de CEO is van een rechtstreekse concurrent van WP Engine.
In een blogpost over het feit dat WP Engine geen WordPress is van 21 september, gaat het niet over het feit dat het bedrijf gratis meelift op de servercapaciteit van WordPress.org. Nee, het gaat vooral over het feit dat WP Engine zou moeten betalen voor het gebruik van het merk “WordPress”. In de eerste alinea is Matt Mullenweg daar al glashelder over:
It has to be said and repeated: WP Engine is not WordPress. My own mother was confused and thought WP Engine was an official thing. Their branding, marketing, advertising, and entire promise to customers is that they’re giving you WordPress, but they’re not. And they’re profiting off of the confusion. WP Engine needs a trademark license to continue their business.
In een blog waar de blokkade wordt medegedeeld schrijft Mullenberg:
WP Engine is free to offer their hacked up, bastardized simulacra of WordPress’s GPL code to their customers, and they can experience WordPress as WP Engine envisions it, with them getting all of the profits and providing all of the services.
Er zijn een heleboel punten waarover Mullenberg gelijk heeft, maar een rechtvaardiging waarom hij de toegang van klanten tot de WordPress servers, waar ook alle (gratis) templates en plugins te vinden zijn, valt er niet in te lezen. Ook het feit dat WP Engine eigendom is van private equity met $102 miljard aan bezittingen doet niet ter zake. Mullenberg zijn eigen bedrijf Automattic heeft een marktwaarde van $7,5 miljard.
Dubieus aan de blokkade is het feit dat de genoemde argumenten niet dragend te noemen zijn voor de blokkade. Juridisch gezien lijkt het mij naar Nederlands recht (dat voor de goede orde in beginsel niet van toepassing is) ook best weleens onrechtmatig zou kunnen zijn, gezien de gevolgen door onder andere veiligheidslekken die niet meer (automatisch) (kunnen) worden gedicht. Dat rauwelijks doen als open source project lijkt mij in strijd met de zorgvuldigheid die in het maatschappelijk verkeer betaamt.
De blokkade is nu in elk geval tot 1 oktober middernacht opgeheven, schrijft Mullenberg in een volgende blog. Dan heeft WP Engine de tijd om mirrors op te bouwen van de content die op WordPress.org te vinden is. Dat is dus precies de verkeerde volgorde. Eerst klagen over WP Engine, hen vervolgens rauwelijks blokkeren en hen daarna een paar dagen geven om een eigen mirror op te bouwen. Wanneer dat in omgekeerde volgorde was gebeurd, dan was dat aanzienlijk minder dubieus geweest.