De verkoop van GPU’s en andere accelerators die AI-toepassingen mogelijk te maken is in het tweede kwartaal van dit jaar uitgekomen op 54 miljard dollar. De belangrijkste verantwoordelijken voor deze groei zijn hyperscalers die een enorme behoefte hebben aan GPU’s maar ook custom accelerators, High Bandwidth Memory (HBM) en Ethernet adapters, zo blijkt uit een rapport van Dell’Oro Group.

De markt voor server- en storagesystemen is in dezelfde periode op jaarbasis gegroei met 127 procent. Een exacte hoeveelheid omzet wordt daarbij echter niet genoemd. De belangrijkste oorzaak daarvan is de hardware die specifiek nodig is om AI-toepassingen mogelijk te maken. Ook is de vraag naar geheugen en opslagsystemen weer toegenomen, omdat OEM’s en cloudaanbieders hun voorraden weer zijn gaan aanvullen.

De verwachting is dat de omzet uit accelerators in 2025 hoog zal blijven, gezien NVIDIA dan de nieuwe Blackwell GPU’s op de markt brengt. Daarnaast verwacht de Dell’Oro Group dat ook AMD, Intel en andere fabrikanten van GPU’s en custom accelerators enig marktaandeel zullen verkrijgen.