Wanneer er naar de performance van servers wordt gekeken, dan gaat het eigenlijk altijd om de vraag of de performance op het gewenste niveau is. Er wordt echter nauwelijks gekeken naar de vraag of de performance van servers niet te hoog is, gelet op de hoeveelheid stroom die de servers gebruiken. Dat schrijft het Uptime Insitute in een blog.
Dat er geen aandacht voor het stroomverbruik van servers is in relatie tot de gewenste performance, wordt een gemiste kans genoemd. De reden daarvoor is vooral dat het in de meeste gevallen geen probleem is als een server enkele milliseconden nodig heeft, om naar een hogere performance op te schakelen. Anderzijds wordt er door de mogelijkheid om de performance daarna weer af te schalen, wel een significante stroom- en daarmee kostenbesparing oplevert.
Door het Uptime Institute wordt daarom geconcludeerd:
Arguably, for most use cases, the main concern should be power consumption, not performance. Server efficiency benchmarking data, such as that published by the Standard Performance Evaluation Corporation and The Green Grid, indicates that modern servers achieve the best energy efficiency when their performance envelope is limited (e.g., to P2) because it prevents the chip from aggressively seeking the highest clock rates across many cores. This would result in disproportionately higher power use for little in return.
Het komt er dus op neer dat bedrijven veel stroom en daarmee geld kunnen besparen door power management op servers te activeren. In Nederland is er geen sprake van een gemiste kans. Op basis van verschillende regelingen met een wettelijke basis, is het namelijk zelfs verplicht om dat te doen. In de “Handreiking powermanagement bij datacenters” (pdf) staat dat voor servers in datacenters in beginsel het volgende verplicht is:
Door het instellen van geautomatiseerd energiebeheer (power management) past de server zijn energiegebruik aan op de actuele vraag naar verwerkingscapaciteit. Het afstemmen kan door het instellen van een passend dynamisch power management profiel (balanced mode). De instellingen op het niveau van de hardware (BIOS) en het operating system moeten zodanig zijn dat de server alle mogelijkheden voor het aanpassen van het energiegebruik kan benutten.
Daar zijn overigens nog wel enkele uitzonderingen op, zoals het feit dat er sprake is van een serverbelasting van 80% of dat er sprake is van applicaties die vertragingsgevoelig zijn dat vertragingen van enkele microseconden problematisch zijn. In de rest van de wereld is het een gemiste kans, maar in Nederland niet. Met dank aan de overheid!