Als er met de cloud één uitdaging is die bedrijven maar lastig onder controle krijgen, dan zijn dat de kosten die men maakt aan het afnemen van clouddiensten. Tijdens een conferentie heeft IT Senior Director Kimberly Floss van PepsiCo uit de doeken gedaan hoe zij de alsmaar toenemende cloudkosten beteugelen.

Een eerste interessante take is dat er weliswaar sprake is van toenemende cloudkosten. Daar staat echter wel tegenover dat de gebruikte applicaties die in de cloud draaien, ook daadwerkelijk business value opleveren. Het is dus niet dat de kosten zomaar de pan uitrijzen zonder dat de business daar baat bij heeft.

De oplossing die men bij PepsiCo heeft gevonden om de cloudkosten te beheersen is om deze in drie categorieën in te delen. Het gaat om direct, indirect en shared. De eerste categorie gaat om kosten die direct toerekenbaar zijn aan een specifieke toepassing.

Kosten in deze categorie komen voor rekening van het budget van het team dat de applicatie heeft ontwikkeld. Door Floss wordt daar over gesteld:

They built it, they own it, they pay for it and, when they’re done with it, they decommission it,

De andere twee categorieën zijn minder eenvoudig om ten laste van een bepaald budget te laten komen. Daarbij maakt Floss de vergelijking met het delen van de rekening van een restaurant. Het verdelen van de kosten is vergelijkbaar met iedereen laten meebetalen, die een hap van de shared dish heeft genomen.

Een interessante opmerking is ook nog dat PepsiCo op basis van Flexera een eigen oplossing heeft ontwikkeld om het beteugelen van cloudkosten te vereenvoudigen. Echter zal er volgens Floss geen PepsiCo branded cloudkosten mangement tool op de markt komen. Het hebben van een geweldige tool daarvoor, zal er immers niet voor zorgen dat er meer Lay’s chips of Aquafin water wordt verkocht.