Naast het leveren van clouddiensten als zodanig, kan ook het leveren van bijkomstige producten een interessante business zijn voor cloudaanbieders. In dat kader kan Fundaments worden genoemd, dat de aanbesteding van de gemeente Zaanstad heeft gewonnen om 1.056 cores van een nieuwe VMware-licentie te voorzien.

In het programma van eisen spat het chagrijn over het licenseringsmodel dat door Broadcom is ingevoerd er vanaf bij de gemeente Zaanstad:

De gemeente Zaanstad is voornemens om het support op haar VMWare vSphere Enterprise (Plus) & vCenter perpetual licenties te verlengen.

In het nieuwe licentiemodel van Broadcom blijkt dit echter niet meer mogelijk en dient er overgestapt te worden naar het subscriptie model. Daarnaast heeft Broadcom gemeend het aantal (VMWare) producten wat apart afgenomen kon worden te beperken d.m.v. het bundelen van producten.

Voor gemeente Zaanstad betekent dit dat zij over dient te stappen naar de VMware vSphere Foundation (VVF) bundel ook al maakt zij geen gebruik van de producten vSan & Aria Lifecycle Suite.

Aan partijen die de opdracht wilden uitvoeren stelde de gemeente Zaanstad weinig eisen:

Het enige gunningscriterium is de totaalprijs van uw aanbieding.
– De totaalprijs bestaat uit de prijs voor de gevraagde leveringen en diensten zoals
beschreven.
Naast de prijs dient uw aanbieding aan de volgende eisen te voldoen:
–  Een Nederlandstalige rechtsgeldige ondertekende offerte.
– De levering dient tijdig plaats te vinden

Uit het document waarin de gunning van de opdracht bekend wordt gemaakt, blijkt de reden de gemeente Zaanstad 293.778 euro betaald. Dat is voor een periode van drie jaar. Gezien het aantal van 1.056 cores die gelicenseerd moesten worden komt dat neer op een prijs van 93 euro per core per jaar.

Ron Boscu, Manager Sales & Marketing bij Fundaments, stelt in een citaat dat bij Dutch IT Channel te lezen is: “We zijn trots op het vertrouwen dat gemeente Zaanstad in ons stelt”. Het enige gunningscriterium was volgens het programma van eisen toch echt de prijs.