Uit een rapport van Omdia blijkt dat er in 2023 wereldwijd 53 miljard dollar is uitgegeven aan datastorage apparatuur. Dat is een een daling van 16% vergeleken met het jaar ervoor. Het waren vooral de leveranciers die whitelabel producten verkopen die het voor de kiezen kregen, met een omzetdaling van maar liefst 30%. De reden van die daling is volgens Omdia concurrentie van kostbare GPU’s.
Aanbieders van clouddiensten kozen er in 2023 voor om hun budgetten vooral te gebruiken om kostbare GPU’s aan te schaffen. Dat ging ten koste van uitgaven aan datastorage. Gezien er volgens Omdia verschillende drivers zijn, die ervoor zorgen dat de vraag naar datastorage als vanzelf zal toenemen, zal de markt snel herstellen en in 2028 bijna verdubbeld zijn tot 103 miljard dollar.
Een andere interessante observatie is, dat leveranciers van datastorage oplossingen steeds meer kiezen voor pay-per-use modellen, om zo meer op clouddiensten te gaan lijken:
Storage vendors have been adjusting their acquisition models to be more cloud-like adopting a pay-per-use approach and focusing on overall data needs rather than just storage. Ransomware protection and AI-driven data set creation are becoming essential features in storage solutions.
Een snelle zoekopdracht naar pay-per-use bij datastorage leidt naar een folder van Dell EMC (pdf), met een marktaandeel van 20% de grootste speler op het gebied van datastorage. Het komt er op neer dat er alleen hoeft te worden betaald voor het gemiddelde gebruik, en er daarnaast een vergoeding moet worden betaald voor het beschikbaarstellen van additionele capaciteit die kan worden gebruikt tijdens piekmomenten.
Wat dan ook opvalt is dat het aanbod niet door Dell Technologies zelf wordt gedaan, maar door zusterbedrijf Dell Financial Services. Het is dus vooral een manier waarop de financiering van de apparatuur van Dell concreet wordt vormgegeven. De levering van de apparatuur én de financiering wordt zakelijk veelal ook als twee verschillende zaken gezien. Hetgeen in Nederland door de Hoge Raad in het arrest Jans/Fiat Credit Nederland overigens al lang geleden niet werd geaccepteerd.
Het rapport van Omdia laat goed zien hoe belangrijk financiering bij clouddiensten is. Het aanschaffen van kostbare GPU’s heeft een enorme impact op de uitgaven die worden gedaan aan datastorage door cloudaanbieders. De opkomst van datastorage uit de cloud, heeft weer tot gevolg dat leveranciers van datastorage oplossingen, naar andere manieren zoeken om hun diensten aan te bieden op een manier die meer lijkt op de pay-per-use van clouddiensten.
Er zijn daarom feitelijk drie soorten partijen die de IT-workloads van bedrijven afhandelen. Aan de ene kant zijn dat hyperscalers en onafhankelijke aanbieders van clouddiensten en aan de andere kant zijn er hardware leveranciers, die graag de apparatuur leveren die in een on-premise of onafhankelijk colocatie-datacenter komt te draaien. Hyperscalers zijn de enige partijen, waarbij de financiering van de gebruikte IT-omgeving en apparatuur geen rol speelt, zoals ook uit het voorgaande blijkt. Dat is dan vermoedelijk ook wat hen woest aantrekkelijk maakt.