Als er op het gebied van cloud- en hostingdiensten één trend zichtbaar is, dan is dat de aanhoudende consolidatie in de markt. Door deze fusies en overnames groeien bedrijven hard, aan de andere kant is er organische groei mogelijk, en op dat vlak lijkt het aanzienlijk minder hard te gaan.

Dat schril contrast met hyperscalers, die nauwelijks lijken te weten waar en hoe snel zij datacenters bij moeten bouwen om aan een groeiende vraag te kunnen voorzien. In een eerder artikel werd al opgemerkt dat de afnamen van de hoeveelheid datacentercapaciteit on-premise, gelijke tred houdt met de toename van de datacentercapaciteit van hyperscalers.

Een goed voorbeeld van een bedrijf dat nog wél flink aan de weg timmert is Leaseweb. Het heeft zojuist 55 racks aan datacentercapaciteit in de Verenigde Staten toegevoegd. Daarnaast heeft het bedrijf recent nog een tweetal proposities toegevoegd waarmee het een alternatief is voor het gebruik van Amazon S3 en Amazon EC2.

Interessant is echter ook de groei die het bedrijf in het verleden heeft laten zien. In 2007 communiceerde het bedrijf 7.500 servers in beheer te hebben. Dat aantal was in 2014 gegroeid tot 60.000 servers, voor 17.500 klanten. Nu in 2024, tien jaar verder, komen die aantallen uit op 20.000 klanten en 80.000 servers.

Bij het onderling vergelijken van die aantallen, zal er vermoedelijk sprake zijn van het vergelijken van appels en peren. De capaciteit van servers neemt steeds verder toe, en het gaat om fysieke servers, op één fysieke server met een aanzienlijke capaciteit kunnen vele tientallen, zo niet honderden, virtuele servers draaien. Ook zal Leaseweb vermoedelijk klanten hebben die gemiddeld gezien groter zijn en meer afnemen, dan de klanten die het bedrijf in het verleden had.

Toch is het een opmerkelijke statistiek, die vermoedelijk niet alleen kan worden verklaard door de opkomst van meer directe concurrentie, zoals bijvoorbeeld Worldstream. De opkomst en aantrekkelijkheid van hyperscalers die in de afgelopen tien jaar wel enorm gegroeid  zijn, kan dat wel zijn.