In een blog die is gepubliceerd op Computable, schetst Vultr een nogal onheilspellende boodschap. Er zou namelijk sprake zijn van “een oligopolie-achtige controle over cruciale technologische middelen”, die een belemmering van de wereldwijde innovatie tot gevolg zou hebben. De boosdoeners zijn de drie grote hyperscalers, Amazon, Google en Microsoft.

Volgens Vultr chief marketing officer Kevin Cochrane, die als auteur van de blog staat genoemd, gaan hyperscalers er ook met het merendeel van alle GPU’s aan de haal:

Omdat het merendeel van de gpu-chips, die nodig zijn voor alle ai-ontwikkeling, nu in handen komt van de grote cloudproviders, rijzen de prijzen de pan uit. Nederlandse bedrijven die investeren in ai vinden het daarom moeilijk om duurzame bedrijfsmodellen te creëren vanwege deze hoge gpu-kosten.

Opvallend is dan toch evenwel, dat de aanbieder met de grootste GPU cloud niet door Vultr wordt genoemd. Dat is immers Oracle, zoals recent ook op dit platform te lezen was. Natuurlijk heeft Vultr een punt, dat er sprake is van een oligopolie-achtige situatie als het gaat om clouddiensten. Echter lijkt dat vooral zoals Vultr zelf ook opmerkt het gevolg van  “het gemak, de expertise en de geïntegreerde diensten die de grote cloudproviders bieden”.