Het probleem van cloudaanbieders betreft voornamelijk financiering. Uit een artikel deze week bleek welke invloed financiering op clouddiensten heeft. Eerder werd al aandacht besteed aan het feit dat de troefkaart van hyperscalers is, dat zij hun cloudinfrastructuur ontwikkeld hebben om in een eigen behoefte te voorzien, en het daarom ook qua geïnvesteerd kapitaal onderdeel is van iets groters.

In een artikel dat door de Financial Times is gepubliceerd, zijn de bovenste twee zaken terug te zien. Er is namelijk een Europese cloudaanbieder, waar nauwelijks aandacht voor is. Het gaat om LIDL, waarvan het moederbedrijf Schwarz Group om in de eigen cloudbehoefte te voorzien zelf een infrastructuur heeft opgebouwd.

Deze afdeling heeft het bedrijf in 2023 verzelfstandigd onder de naam Schwarz Digits. Sindsdien heeft het grote klanten als SAP, Bayern Munchen en de Hamburgse haven weten aan te trekken. Het bedrijf telt thans maar liefst 7.500 medewerkers en genereert 1,9 miljard euro omzet per jaar.

Dat zijn voor een cloudaanbieder grote aantallen, maar de volledige Schwarz Group heeft 575.000 medewerkers en had in 2023 een omzet van 167 miljard euro. Daarmee is het aandeel van het cloudonderdeel van het bedrijf op dit moment nog minder dan twee procent qua omzet en medewerkers van de groep als geheel.