De vraag naar data die alleen wordt verwerkt binnen de grenzen van het land waar klanten gevestigd zijn, is onverminderd hoog, stelt Cloudflare. Sinds 2020 is het voor enterprise klanten van het bedrijf mogelijk om te kiezen dat hun data enkel binnen de VS of EU wordt verwerkt. Daar wordt nu de mogelijkheid aan toegevoegd om data zelfs enkel in een specifiek land te verwerken.

De noodzaak om dit soort mogelijkheden aan te bieden, wordt door Cloudflare nadrukkelijk met overheden in verband gebracht. Verschillende landen hebben volgens het bedrijf wetgeving die nationale dataverwerking gebieden. Daarnaast is het in veel gevallen een contractuele verplichting die overheden aan hun leveranciers stellen.

De manier waarop Cloudflare dit heeft ingeregeld wordt door het bedrijf software defined regionalization (SDR) genoemd. Door het BGP Anycast netwerk van het bedrijf, kan een verbinding waar dan ook ter wereld bij het bedrijf binnenkomen. Echter hebben enkel de datacenters binnen het land dat is gedefinieerd de mogelijkheid de verbinding die wordt gemaakt te ontsleutelen.

De crux daarbij is dat elk datacenter in staat is om illegitiem verkeer, dat vooral door DDoS-aanvallen wordt veroorzaakt, eruit te filteren, maar niet in staat is om de data die wordt overgedragen zelf te verwerken. De ruwe versleutelde TCP datastroom wordt daarom doorgeleid naar een datacenter dat wel in een toegestaan land staat. Daar wordt de verbinding pas ontsleuteld en vindt alle dataverwerking plaats.

Wie enthousiast is over de verbeterde propositie die Cloudflare introduceert, moet zich wel bewust zijn van het feit dat Data Localization Suite een betaalde add-on is voor enterprise klanten. De prijs daarvan wordt niet online genoemd, maar op de Digital Marketplace van de Britse overheid, wordt in documenten een minimale besteding van 3.000 Britse pond per maand genoemd.