Op dit moment is OVHcloud druk bezig om in een groot aantal steden public cloud diensten beschikbaar te maken. Deze week was Amsterdam aan de beurt als nieuwe lokale zone, in dezelfde week was dezelfde eerder weggelegd voor Marseille, Praag, Milaan en Zurich. De hoge snelheid waarmee er nieuwe locaties worden geopend, bevestigd dat het hier om een heel nieuw spel gaat.

Als er iets is waar OVHcloud goed in is, dan is dat het aanbieden van een groot scala aan hostingdiensten. Het bedrijf gebruikt daarvoor al een groot aantal datacenters. De manier waarop het bedrijf dat heeft vormgegeven is een enorm succes, gelet op de enorme omvang dat het heeft bereikt. Ook haalde het bedrijf in 2017 een financiering van 400 miljoen euro op, en in 2022 wist het een lening van 200 miljoen euro van de Europese Investeringsbank te krijgen.

Het aanbieden van public cloud diensten vanuit een enorme hoeveelheid verscheidene datacenters, vraagt vermoedelijk een heel andere manier van werken dan de manier waarop OVHcloud succesvol is geworden. In 2023 heeft het bedrijf daarom het Duitse Gridscale overgenomen. Dit bedrijf is succesvol geworden, met waar OVHcloud als moederbedrijf nu op veel grotere en massalere schaal mee is gestart.

Het is daarom ook interessant om te kijken, wat OVHcloud in een persbericht van 4 augustus 2023 schreef over de redenen voor het overnemen van Gridscale:

gridscale’s acquisition responds to three key challenges for OVHcloud:

  • The implementation of an ambitious growth strategy in the Edge Computing market: this model of infrastructure close to users is particularly suitable to use cases requiring low latency, as well as those needing to comply with regulatory requirements in sectors such as healthcare, financial services and government.
  • The expansion of on-premises cloud services, by deploying OVHcloud products on customers’ infrastructures. Thus for the most demanding use cases in terms of data residency or local data processing, customers who want to retain ownership of their infrastructure will be able to benefit from cloud-native functionalities, and from the depth of OVHcloud’s portfolio of 80 IaaS and PaaS solutions.
  • The acceleration of the Group’s international deployment while maintaining a controlled investment trajectory. OVHcloud thus plans to open many new Public Cloud regions by 2026, in colocation data centres, with limited investments and in line with revenue growth. OVHcloud aims first at opening new regions in major global cities. In addition, in some regions the multi-AZ (Availability Zones) model could be quickly implemented with a limited investment.

Samengevat was het de wens van OVHcloud om te groeien op het gebied van edge computing, dicht bij klanten én op de eigen infrastructuur van klanten, en dankzij de oplossing die door Gridscale is ontwikkeld, is een dergelijke propositie met beperkte investeringen grootschalig uit te rollen.

Kortom Gridscale heeft een oplossing gerealiseerd die een gamechanger is op het gebied van public cloud computing. Door het zelf uitrollen van die oplossing, is bewezen dat die werkt. Onder de vleugels van OVHcloud is het mogelijk om met een enorme schaal veel meer impact te realiseren met die oplossing. Het openen van lokale public cloud zones door OVHcloud is daarom een heel nieuw spel. Het wordt interessant om te zien hoeveel feitelijke impact het gaat hebben op de markt voor public cloud diensten!