Er zijn verschillende soorten aanbieders van DBaaS diensten. Daarbij zijn verschillende onderscheiden te maken, op basis van de technische specificaties van de dienst, zie daarvoor mijn vorige artikel. Er is echter ook een nog véél fundamenteler onderscheid tussen de verschillende aanbieders te maken. Namelijk aanbieders waarbij DBaaS een zelfstandige dienst is en waarbij DBaaS onderdeel van een applicatieplatform.

Bij dit onderscheid bedoel ik met applicatieplatform niet een groter pallet aan diensten zoals bijvoorbeeld Amazon AWS. Hierbij gaat het om  DBaaS diensten primair zijn geïntroduceerd om database functionaliteit toe te voegen aan een applicatie die draait op het applicatieplatform van de aanbieder.

Het idee achter een applicatieplatform is dat een bepaalde applicatie daar – al dan niet als serverless oplossing – draait. Een database zal daar vaak een zelfstandig onderdeel van zijn. Een mooi voorbeeld is Fly.io die in deze blog over het ophalen van financiering dat heel duidelijk maakt:

Here’s what we believed in 2020: apps work better when they run closer to their users. Some kinds of apps, like video or real-time presence, can’t be done without physical locality. So, that’s what we expected to talk about on our HN launch thread: WebRTC, edge caching, game servers.

What people actually wanted to talk about, though? Databases.

Wat deze passage ook heel goed duidelijk maakt, is wat het doel van het applicatieplatform van Fly.io is. Het dichter laten draaien van apps bij de gebruikers. Het doel is niet om DBaaS diensten aan te bieden. Het zijn echter wel databases waar gebruikers héél veel waarde aan hechten. Daarom is er door het bedrijf veel aandacht aan DBaaS besteed.

Dit heeft echter ook een belangrijk gevolg. Een DBaaS dienst die onderdeel is van een applicatieplatform kan qua functionaliteit of kosten heel aantrekkelijk zijn. Het is echter maar de vraag of het verstandig is daar op te bouwen. Het is immers het applicatieplatform dat verder wordt ontwikkeld.

Het is goed voorstelbaar dat op een gegeven moment het gebruik van DBaaS zonder gebruik te maken van additionele onderdelen van het platform onmogelijk wordt gemaakt, niet meer adequaat functioneert of contractueel wordt verboden. Dat zou zomaar kunnen gebeuren als donderslag bij heldere hemel, want het is immers een vorm van gebruik, die afwijkt van waar het voor ontwikkeld is.

Wie veilig wil zitten, kan daarom het beste gebruik maken van een aanbieder waarbij DBaaS een zelfstandige dienst is. Daarbij zijn er natuurlijk ook hybride vormen, zoals Cloudflare. Dat een DBaaS propositie heeft die sterk is georiënteerd op het applicatieplatform maar nadrukkelijk ook als zelfstandige dienst wordt aangeboden.