De houding van WordPress in het conflict met WP Engine, en dan voornamelijk in de persoon van Matt Mullenberg, werd eerder op dit platform dubieus genoemd. Er is ondertussen een rechtszaak geëntameerd door WP Engine. Dat heeft er niet voor gezorgd dat Mullenberg heeft ingebonden, maar zelfs de stap heeft gezet om een populaire door WP Engine ontwikkelde plugin te kapen.

Het gaat om de Advanced Custom Fields (ACF) plugin, die plotseling Secure Custom Fields heet. Dit rechtvaardigd Mullenberg met een beroep op punt 18 van de plugin directory guidelines. De naam van dat punt is: “We reserve the right to maintain the Plugin Directory to the best of our ability.”. Daarbij ook opgemerkt: “Our intent is to enforce these guidelines with as much fairness as humanly possible. We do this to ensure overall plugin quality and the safety of their users”. Daarna volgt een hele waslijst met rechten die WordPress zich voorbehoud.

WordPress mocht volgens de voorwaarden inderdaad, de plugin hernoemen naar “Secure Custom Fields” met als doel “to remove commercial upsells and fix a security problem”. Het wordt alleen wat vreemd wanneer de voorgaande citeerde tekst daarbij in acht wordt genomen, die wordt gecomplementeerd met de tekst: “In return, we promise to use those rights sparingly and with as much respect as possible for both end users and developers”.

Het feit wil dat er vermoedelijk het recht van een bepaalde Amerikaanse staat van toepassing is op deze voorwaarden. Echter is er dus wel een soort van overeenkomst tussen WordPress en een developer. In het contractenrecht geldt vermoedelijk ook gewoon in het Amerikaanse recht pacta sunt servanda, of te wel afspraak is afspraak.

Natuurlijk heeft WordPress zich allerlei rechten voorbehouden, maar daarbij lijkt er toch wel een zekere mate van doelbinding overeengekomen te zijn, namelijk dat WordPress zich zoals dat naar Nederlands recht zo mooi heet, als een goed huisvader zal gedragen. Wanneer er dan ook nog eens wordt gekeken wat Mullenberg schrijft over de reden voor de actie, dan staat te lezen: “This is a rare and unusual situation brought on by WP Engine’s legal attacks, we do not anticipate this happening for other plugins.”.

Het lijkt dus gewoon een ijskoude wraakactie van Mullenberg te zijn. In de Verenigde Staten mag er dan ander recht gelden. Het gaat hier om contractrecht, waarbij het gaat om wat partijen overeengekomen zijn. De bewuste plugin directory guidelines zijn overduidelijk niet geschreven om dit soort acties mogelijk te maken. Het omgekeerde lijkt juist het geval te zijn. Dat zorgt ervoor dat toch sterk vermoeden dat er ook naar Amerikaans recht alle schijn van onrechtmatigheid zal zijn.