Het is niet alleen de totale hoeveelheid datacentercapaciteit waarvan datacenters een steeds groter aandeel in gebruik hebben. Wanneer er wordt gekeken naar de totale wereldwijde capaciteit van onderzeese kabels, dan is het aandeel dat hyperscalers in gebruik hebben zelfs nog groter.

Volgens een Australische denktank is het zo dat op dit moment al 71% van alle capaciteit van onderzeese kabels in gebruik is door hyperscalers. Vergeleken met de 10% die dat nog tien jaar geleden was, is de hoeveelheid capaciteit die hyperscalers gebruiken geƫxplodeerd.

Verder valt op dat hyperscalers ook steeds vaker eigenaar zijn van onderzeese kabels. Het is Google dat hierbij de kroont spant met 17 eigen kabels waarvan het de enige eigenaar is, en 16 kabels waarvan het mede-eigenaar is. Meta (Facebook) is een goede tweede als volledig eigenaar van 1 kabel en mede-eigenaar van 14 kabels.

De impact die de komst van hyperscalers als eigenaren en groot-gebruikers van onderzeese kabels hebben is enorm, en mogelijk zelfs nog groter dan de impact die zij hebben op het gebied van cloud- en hosting. Een van de voorbeelden die het rapport noemt is gaat over de financiering van onderzeese kabels:

They bring unprecedented financial resources that significantly increase the likelihood of the successful completion of projects compared to traditional ventures, in which only 52% of announced subcable systems came to completion. (..) On the other hand, as hyperscalers shift to invest in their own cables instead of beingmajor customers of wholesale capacity, traditional wholesale telecoms carrier consortiums are facing challenges in securing anchor tenants for similar routes, threatening the viability of their projects.

Zo worden er nog verschillende andere gevolgen en consequenties in het rapport genoemd, dat voor wie in de materie geĆÆnteresseerd is zeer lezenswaardig materiaal is.