Als er één framework is dat een enorme impact op webontwikkeling heeft gehad, dan is dat wel Laravel. Het wordt gebruikt voor het simpelste hobbyproject, tot de grootst mogelijke projecten van multinationals. Laravel is ook een bedrijf, dat naast het voortouw bij de verdere ontwikkeling, ook additionele diensten aanbied.

Tien jaar geleden werd met Forge het lanceren van een Laravel-applicatie makkelijker gemaakt. Vijf jaar later volgde Vapor, waarmee er ook een serverless variant van de dienst was. Als vervolg daarop is nu Laravel Cloud aangekondigd. Die maakt het lanceren en onderhouden van nog eenvoudiger:

With Laravel Cloud, you’re not just deploying code, you’re embracing a future where infrastructure works for you, not the other way around. Auto-scaling? Done. DDoS protection? Standard. Push-to-deploy? Of course. Databases? Laravel Serverless Postgres scales your database on demand, all while you only pay for what you use.

De eerste gedachte bij de aankondiging was, dat deze nieuwe vorm van dienstverlening totaal niet te vergelijken is met wat Laravel tot nu toe aanbood. De ontwikkeling van een dergelijke propositie heeft namelijk de nodige voeten in de aarde. Niet veel later werd bekend dat Laravel een investering van $57 miljoen heeft binnengehaald.

Interessant is overigens om te zien hoe de investering tot stand is gekomen. Op de website schrijft investeerder Accel daar heel trots over:

It took us a year of persistence and 21 cold calls to get in front of Taylor for eggs and biscuits in Little Rock, and during that time, we’d attended Laracon meetups in Portugal, Ahmedabad, and Nashville.

Het is daarmee ook een duidelijk voorbeeld van vermogen dat een manier zocht om maximaal te renderen. Gezien de impact die Laravel tot nu toe al heeft gehad, is het een logische verwachting dat met de ontwikkeling van additionele diensten met het verse kaptaal er nog héél veel meer kan worden bereikt.