De koersduik die Supermicro vorige week heeft laten zien, na een vernietigend rapport van een short seller lijkt nog iets anders aan te tonen, namelijk hoeveel volatiel de markt is waar het gaat aan aandelen die te maken hebben met AI. Het aandeel Supermicro staat op dit moment – na de koersduik – nog op 437,70 dollar. Aan het begin van dit jaar was dit nog maar 285,45 dollar, en 2 jaar daarvoor zelfs maar 44,08 dollar.

In een prachtig persbericht over een nieuw soort servers van het bedrijf wordt heel sterk de nadruk gelegd op het belang van de servers voor AI-toepassingen. Die servers zijn daar inderdaad heel belangrijk voor, want de GPU’s die het zware werk doen moeten goed gehuisvest worden. Het zijn echter de GPU’s die essentieel zijn, en de huisvesting daarvan moet gewoon goed zijn, maar is in principe vervangbaar.

Dat kan natuurlijk in een bepaalde mate ook worden gezegd over de GPU’s van Nvidia. Dat bedrijf heeft ook een koerssprong gemaakt van jewelste. Echter zoals al gezegd, de GPU’s doen het feitelijke werk, hebben een andere rol gekregen, en zitten daarmee al veel dichter op de AI zelf dan de behuizing. Daarnaast zijn de GPU’s van Nvidia bijna synoniem voor hardware voor het uitvoeren van AI-toepassingen.

Daarmee zou de koersduik ook gewoon als een noodzakelijke correctie kunnen worden gezien. Het aandeel heeft eerder immers een zelf koersexplosie laten zien als andere aandelen, die wel direct AI-gerelateerd zijn. Bij een aandeel geldt natuurlijk het principe van wat de gek er voor geeft, maar toch zit er in een koers ook verwachtingen verwerkt met betrekking tot zaken als omzet, winst en daaruit voorkomend dividend.