Op de website van branchevereniging Dutch Cloud Community staat een uitleg over cloud en hosting “voor niet-vakidioten”. Dat taalgebruik belooft een doorwrochte doch glasheldere uitleg over wat cloud en hosting precies zijn. Helaas blijkt dat nogal tegen te vallen, en waar wordt uitgelegd wat hosting is, wordt het helemaal merkwaardig.

De branchevereniging – of in elk geval de directeur die een artikel heeft geschreven in het kader van een eigen rubriek – stelt met zoveel woorden dat hosting vooral draait om het ergens kunnen plaatsen van statische bestanden. Cloud is iets anders, want daarbij draait het ook berekeningen, bewerkingen en mutaties van bestanden.

Een citaat uit het artikel van de Dutch Cloud Community waar dit het meest nadrukkelijk in wordt gesteld is:

Het grote verschil is dat een cloudomgeving niet alleen min of meer statische bestanden omvat, maar ook een werkomgeving is waarin intensief computing plaatsvindt: berekeningen, mutaties, bewerkingen waardoor de bestanden continu wijzigen. De cloudomgeving heeft daarom behoefte aan rekenkracht (CPU’s), werkgeheugen, storage en allerlei verbindingen met andere systemen en andere cloudomgevingen voor data, identificatie, processen en security.

Het is bijna hallucinant om het voorgaande te lezen. De term broddelwerk dekt de lading eigenlijk niet, want dit is nog veel erger. Het lijkt wel of men bij de Dutch Cloud Community niet weet wat het verschil tussen cloud en hosting is, of beter gezegd, men niet begrijpt dat het grotendeels synoniemen zijn.

Natuurlijk zijn er nog allerlei nuances mogelijk, zoals dat de zaken die in de laatste bijzin van het citaat worden genoemd, net even een wat sterkere associatie met clouddiensten zullen oproepen dan met hosting. Echter kunnen clouddiensten net zo goed om statische bestanden draaien (zoals bij Dropbox en Amazon S3) en bij hosting het ook om zware workloads kan gaan (zoals bij bare metal servers en GPU-servers).