De overname van Serverion is een opvallende. Het bedrijf is niet overgenomen door private equity met een buy & build strategie, maar door eKomi, dat reviews voor klanten verzameld en in Nederland vooral bekend is met het merk Klantenvertellen. De reden van de overname is dan ook vooral gericht op het in bezit krijgen van de infrastructuur, die kan worden gebruikt om klanten private cloud en AI-gebaseerde diensten aan te bieden.

In een persbericht dat is uitgebracht door eKomi schrijft het bedrijf over de overname:

The acquisition of Serverion BV is a key component of eKomi’s investment in artificial intelligence. By bringing critical network infrastructure in-house, eKomi is poised to offer its customers enhanced private cloud solutions with advanced compliance benefits. This integration will enable eKomi to develop and deploy AI-enabled feedback analytics and customer experience tools with greater efficiency and security.

Wat opvalt aan Serverion is dat het bedrijf maar liefst beschikt over 37 verschillende datacenterlocaties wereldwijd. In elk van die locaties kan via de website een (virtuele) server worden besteld. Daarnaast prijkt een lijst met gerenommeerde klanten op de website waaronder Domino’s, Eneco, Mediamarkt en PontMeyer.

Volgens het persbericht van eKomi heeft Serverion 3.000 klanten, en volgens de statistieken zoals die prominent staan vermeld op de eigen website heeft het bedrijf 25.315 domeinnamen in beheer, 471 servers en 2.139 virtuele servers. Daarmee is het bedrijf toch een relatief kleine speler in een geconsolideerde hostingmarkt.

Ondanks het feit dat eKomi nog niet actief is op het gebied van hosting, heeft het wel al een stevige positie op de Nederlandse markt. Het merk Klantenvertellen, is een marktleider op het gebied van het verzamelen van reviews voor bedrijven. Het bedrijf ziet de overname van Serverion daarom ook als een versterking van zijn positie op de Nederlandse markt.

Als er een overname is waarmee de overname van Serverion door eKomi kan worden vergeleken, dan is dat waarschijnlijk de overname van i3D.net door Ubisoft. Natuurlijk was er daarbij veel sterker sprake van verticale integratie. Echter zal ook bij die overname zal het in bezit krijgen van de infrastructuur van de overgenomen partij een belangrijke rol hebben gespeeld.