Ook veel Nederlandse organisaties zien zich geconfronteerd met onverwachte kosten voor het gebruik van clouddiensten. Het voorkomen van zogeheten cloud bill shock blijkt ook een groot probleem te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek dat door Info Support is uitgevoerd onder 400 IT-professionals die werkzaam zijn in een grote variëteit aan sectoren.

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 30% van de organisaties zich geconfronteerd heeft gezien met onverwachte kosten voor het gebruik van clouddiensten. Het onder controle krijgen van de kosten voor het gebruik van clouddiensten blijkt echter als een nog grotere uitdaging te zijn. Volgens maar liefst 44% van de respondenten ontbreekt een effectieve oplossing om deze kosten te monitoren en te beheren.

Ook interessant is welke cloudaanbieders door de organisaties van de respondenten wordt gebruikt. Het is vooral opvallend dat AWS in dit lijstje met vijf aanbieders het minst vaak wordt genoemd:

  • Microsoft Azure (36%)
  • Google Cloud Platform (28%)
  • IBM Cloud (19%)
  • Oracle Cloud (19%)
  • Amazon Web Services (15%)

Conclusies trekken uit het gebrek aan dominantie van AWS in het bovenstaande lijstje zou voorbarig zijn, maar het gebruik van IBM en Oracle laat wél zien dat er ruimte in de markt is voor andere cloudaanbieders dan de drie grootste hyperscalers. Gezien cloud bill shock vaak een gevolg is van kosten voor uitgaand (egress) dataverkeer, laat die ook een duidelijke kans zien voor andere cloudaanbieders, om organisaties te verleiden met veel lagere en daarmee voorspelbare kosten op dat gebied.