De overname van VMware door Broadcom, en alle veranderingen op het gebied van licensering die vervolgens door het bedrijf werden doorgevoerd, hebben nog altijd een enorme impact op het gebruik van virtualisatie. Een van de effect is dat het voor bepaalde workloads interessant kan zijn om geen gebruik meer van virtualisatie te maken, en in plaats daarvan bare metal hardware te gebruiken.

Dit blijkt uit de 2024 Hype Cycle for Data Center Infrastructure Technologies van Gartner, waar door The Register over wordt bericht. In de Hype Cycle wordt hier over geschreven:

As on-premises virtualization projects move from [enterprise license agreement] ELA and perpetual licenses to new bundling, socket-to-core ratios and consumption models, the costs and pricing can increase two or three times.

Het stoppen met virtualisatie en overstappen naar bare metal, is iets dat nu nog maar door 1 procent van de organisaties wordt toegepast, maar dat percentage zal naar verwachting van Gartner de komende jaren verder toenemen. Een andere ontwikkeling, is dat organisaties VMware inruilen voor andere virtualisatie software. Dit gebeurt al door vijf tot twintig procent van alle organisaties.

Een andere ontwikkeling is dat volgens Gartner edge computing de verwachtingen niet heeft weten waar te maken. Edge computing is volgens Gartner “sliding into the trough of disillusionment”. In dat kader is het interessant om op te merken dat in een motie in de Tweede Kamer opgeroepen werd om werk te maken van de inzet van edge computing.