De gemeente Eindhoven heeft bij de aanbesteding van private cloudinfrastructuur gekozen voor Fundaments. Uit het persbericht van Fundaments blijkt dat het contract met de gemeente al op 7 februari werd ondertekend. Het winnen van de aanbesteding is dus pas een klein half jaar later door het bedrijf bekend gemaakt.

De aanbesteding werd al op 22 april 2023 uitgezet, en de opdracht op 1 augustus 2023 zou moeten beginnen. De aanbesteding werd echter op 14 augustus 2023 vroegtijdig beëindigd door de gemeente Eindhoven. Als reden daarvoor wordt genoemd: “Er zijn slechts onregelmatige en onaanvaardbare inschrijvingen ontvangen.”. Uiteindelijk is de gemeente Eindhoven voor deze opdracht, met een geschatte waarde van €800.000 per jaar bij Fundaments terecht gekomen.

Uit de documenten die gepubliceerd zijn in het kader van de aanbesteding blijkt dat de gemeente Eindhoven er een sterke voorkeur heeft dat de data van het bedrijf in Eindhoven wordt gehost.  Daarbij wordt specifiek het NortC datacenter op de High Tech Campus in Eindhoven genoemd. Bij het persbericht dat door Fundaments is gepubliceerd staat een foto van een busje dat is gestickerd met het bedrijfslogo, op de High Tech Campus in Eindhoven. Of de private cloud van de gemeente Eindhoven daar draait is echter niet uit het persbericht op te maken.

Uit een citaat van de zijde van de gemeente Eindhoven blijkt verder wat men belangrijk vindt:

Zo lieten ze de installatie van onze hardware in het datacenter niet door een ander doen, maar deden ze het zelf. Ook de flexibiliteit van IaaS is fijn: Fundaments is in staat naar wens op te schalen zodra wij meer hardware nodig hebben. Maar het belangrijkste is wel dat onze omgeving niet gedeeld wordt met andere klanten. We hebben een zogenaamd dedicated platform, dus onze hardware is alleen van ons en van niemand anders.

Zo blijkt duidelijk dat de keuze voor een hyperscaler helemaal niet zo vanzelfsprekend is voor Nederlandse overheden. Daarbij zijn opgemerkt dat de vrijheid die overheden bij de keuze voor een bepaalde aanbieder sowieso al worden beperkt door de regels met betrekking tot aanbestedingen. Echter betekent public cloud per definitie gedeelde het gebruik maken van gedeelde hardware. Dat is wat de gemeente Eindhoven niet wilde!