Partijen die nu nog gebruik maken van servers op basis van Amazon EC2 kunnen nu ook bij Leaseweb terecht. Het bedrijf heeft een eigen public cloud gelanceerd, die compatible is met de API’s van Amazon EC2. Daardoor kunnen klanten hun bestaande EC2-configuraties blijven gebruiken wanneer hun workloads in de public cloud van Leaseweb draaien.

De public cloud van Leaseweb is beschikbaar in zeven verschillende regio’s wereldwijd: Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Singapore en Canada. In elk van de regio’s hebben klanten de keuze uit vijf serversoorten met verschillende (onderliggende) architecturen.

Bij elk van de serversoorten is er de keuze uit verschillende instances met uiteenlopende hoeveelheid vCPU’s en geheugen. De kleinste hoeveelheid geheugen is evenwel 3 GB. Daarnaast is bij elke server 5 GB lokale opslag inbegrepen (zodat er ruimte is voor een besturingssysteem), die kan worden uitgebreid met extra lokale opslag (tot 15K IOPS) en centrale opslag (tot 5K IOPS).

Wanneer er gekeken wordt naar de features, dan is het meest in het oog springende het feit dat de API compatible is met Amazon EC2. Over de API wordt door Leaseweb in de product sheet geschreven:

U kunt de API’s gebruiken om lijsten van instances aan te maken, informatie op te halen, instances in- en uit te schakelen, te herstarten, opnieuw te installeren en beheersgegevens op te roepen.

Verder zijn er ook enkele features beschikbaar zoals het kunnen maken van snapshots, automatisch schalen van instances op basis van CPU-gebruik, een firewall, load balancing en DDoS-bescherming. Wat veel klanten vermoedelijk nog wel het meeste zal aanspreken in vergelijking met Amazon is de prijs van uitgaand (egress) dataverkeer.

De eerste TB uitgaand dataverkeer is inbegrepen bij Leaseweb. Daarna moet er €2,20 per TB worden betaald, en die prijs gaat naar €1,00 per TB vanaf 100 TB. Vergeleken met de prijzen van Amazon is dat bijna gratis. Bij Amazon moet immers $90,00 per TB worden betaald, terwijl dat vanaf 150 TB nog altijd $50,00 per TB is.