Bij cloud en hosting is er veel aandacht voor de datacenters waar het draait, de apparatuur in die datacenters en de services die worden aangeboden. De connectiviteit die nodig is om cloud- en hostingdiensten met de rest van de wereld te verbinden is daarbij vergeleken een beetje een ondergeschoven kindje.

Uit de aankondiging van Duocast over het realiseren van een nieuwe low-latency glasvezelverbinding tussen Noord-Nederland en Amsterdam kan worden opgemaakt, dat netwerkconnectiviteit ook qua aanbod een ondergeschoven kindje is. In een persbericht stelt Fabian Labohm, directeur en eigenaar van Duocast hierover:

Zware verbindingen buiten de Randstad waren al beschikbaar, maar vaak alleen als kostbare maatwerkoplossingen met lange levertijden en ongunstige latency. Duocast Connect+ presenteert een betaalbare oplossing, zonder in te leveren op snelheid, redundancy en latency.

De uitrol van de nieuwe Duocast Connect+ zal in drie fases plaatsvinden. In de eerste fase worden de grote Groningse datacenters QTS en NorthC verbonden met de in Amsterdam gelegen datacenters Nikhef en Equinix AM7. In de tweede fase zal de dienstverlening ook beschikbaar zijn in het DCF2 datacenter in Leeuwarden en Cellnex in Lelystad.

Daarnaast zal de capaciteit in elke fase ook verder toenemen. In eerste instantie zullen er 10 Gbps en 100 Gbps verbindingen beschikbaar, die binnen één dag leverbaar zijn. In de daarop volgende fase zullen er ook verbindingen met een capaciteit tot 800 Gbps beschikbaar zijn. Uiteindelijk zal de totale capaciteit in de derde fase worden uitgebreid tot 32 Tbps.

Op de website van Duocast wordt gesproken over het feit dat de tweede fase in het vierde van dit jaar zal zijn gerealiseerd en dat in 2025, met de derde fase, de dienst zijn maximumcapaciteit zal bereiken. Het (fysieke) glasvezelnetwerk dat wordt gebruikt is van Relined en de fibers worden belicht met apparatuur van Nokia.