Kritiek op de keuze van semi-publieke partijen voor een hyperscaler komt vaak uit de hoek van traditionele hosters. Dezelfde dienstverlening zou namelijk ook door een Nederlandse partij worden geleverd, zo wordt er dan vaak gesteld. Daarbij wordt echter voorbijgegaan aan het feit dat hyperscalers een veel breder pallet van clouddiensten aanbieden dan traditionele hosters.

Natuurlijk is het aanbieden van IaaS en (heel generieke) PaaS een belangrijk onderdeel van de business van hyperscalers. Het is ook het soort business waar hyperscalers vooral om bekend staan. Dat neemt niet weg dat hyperscalers ook een veel breder pallet van PaaS en SaaS diensten aanbieden. Welke clouddiensten veelal ook naadloos aansluiten en integreren met de diensten die traditionele hosters ook aanbieden.

Het is ook interessant om te zien dat dit ook goed te zien is in het adviesrapport dat SIDN heeft laten opstellen over de vraag waar zij het beste haar technische infrastructuur kan onderbrengen. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is de keuze voor het gebruik van PaaS of SaaS, tenzij er goede redenen zijn om dat niet te doen.

Wat blijkt ook uit dit adviesrapport dat ook in het adviesrapport vergeleken (Nederlandse) cloudaanbieders, de gewenste (PaaS of SaaS) functionaliteit niet aanbieden, of alleen als maatwerk. Aanbieders van traditionele hosters, mogen dan op bepaalde vlakken een concurrent van hyperscalers zijn. Puur gelet op het aanbod dat zij hebben, is de mate waarin zij daadwerkelijk een concurrent zijn relatief klein.

Als er iets is waar hyperscalers naast hun enorme omvang goed in zijn, dan is dat het aanbieden van PaaS en SaaS. Een goed voorbeeld is kunstmatige intelligentie. Er zijn talloze (Nederlandse) aanbieders die servers aanbieden met daarin een videokaart van Nvidia, waarmee AI-workloads kunnen worden verwerkt. Dat is echter vooral een traditionele vorm van hosting.

Er zijn ook verschillende partijen die het verwerken van AI-workloads als PaaS en zelfs SaaS aanbieden. OpenAI is naast een ontwikkelaar van GPT, ook een aanbieder van SaaS AI-diensten. Hugging Face is een ander goed voorbeeld van een partij die AI-verwerking in verschillende vormen als PaaS en SaaS aanbiedt. Ook Cloudflare timmert op dat gebied stevig aan de weg.

Verder zijn er nog verschillende andere partijen die het verwerken van AI-workloads als clouddienst aanbieden. Het verwerken van AI-workloads is maar één soort clouddienst. Andere voorbeelden van clouddiensten die óók door hyperscalers worden aangeboden en veelal niet door traditionele hosters, zijn bijvoorbeeld managed databases, application platforms en serverless computing. Ook op die gebieden hebben hyperscalers meerdere, zo niet vele tientallen, gespecialiseerde concurrenten.

Traditionele hosters kunnen zich belangrijke concurrenten, zo niet de belangrijkste concurrenten voelen van hyperscalers. Het feit is dat de reden waarom klanten voor hyperscalers kiezen, vaak niet (alleen) de behoefte aan IaaS is, maar veelal ook PaaS en SaaS diensten. Op dat gebied zijn er talloze concurrenten voor hyperscalers, die is heel anders doen dan een traditionele hoster.

De kritiek van traditionele hosters voor de keuze voor hyperscalers, lijkt juist ingegeven te zijn door het feit dat zij ook een prima alternatief zouden zijn. Feit is, dat zij dat in veel gevallen juist niet zijn. Dat neemt niet weg dat er vaak wel de nodige alternatieven zijn, die op dit moment nog niet in voldoende mate worden gevonden, doordat een goed overzicht van deze partijen nog ontbreekt.