Hoe fijn is het om als klant een dienst af te nemen, waarbij de kosten voorspelbaar zijn. Dat is naar eigen zeggen precies wat Veeam Data Cloud Vault klanten biedt die op zoek zijn naar een plek om data die met behulp van Veeam software wordt gebackupt op te slaan.

De wervende tekst die in grote letters op de webpagina van Veeam Data Cloud Vault staan laten er geen misverstand over bestaan:

Say “so long” to bill shock with a single fee, based on the region you will be storing data — includes storage, write/read APIs, and egress. Veeam Vault makes forecasting your storage spend simple, highly predictable, and can easily scale your storage requirements in the future.

Het is ook een verbluffend eenvoudig aanbod, dat kan worden afgenomen via de Microsoft Azure Marketplace. Er is een vast bedrag per maand, per TB opgeslagen data. In Europa gaat het om een bedrag van $74 per maand per TB. Die wordt per jaar gefactureerd. Wanneer er meer wordt opgeslagen, wordt een dezelfde bedrag per TB die meer is opgeslagen in rekening gebracht.

Er zijn echter ook kosten voor meer egress (uitgaand) dataverkeer dan de fair use limiet. Dat gaat om een bedrag van $11 per 100GB. De hoogte van de fair use limiet wordt echter nergens genoemd. Niet op de webpagina van Veeam Data Cloud Vault noch in de uitleg op de Microsoft Azure Marketplace.

Op de website van Veeam staat in de FAQ wel nog een keer verduidelijkt dat er kosten zijn, voor het geval dat de fair use limiet wordt overschreden:

Any usage beyond your storage capacity requested and/or reads and egress above Veeam’s fair use policy will be billed in arrears via Azure Marketplace. Storage overages are charged per TB, while reads and egress are charged per –100 GB above fair use.

Het lukt via de webpagina van Veeam Data Cloud Vault niet om de fair use limiet te vinden. Die moet bijna wel van ondergeschikt belang zijn, gezien die nergens te vinden is. Het gaat natuurlijk ook om fair use, dus de kans daaroverheen te gaan zal toch niet zo groot zijn. Dat is in elk geval een logische gedachte.

Nu er zo expliciet een meerprijs is gedefinieerd, moet de limiet – zoals dat naar Nederlandse recht heet – wel bepaalbaar zijn. Anders zou er discussie kunnen ontstaan, wat die limiet is. Dus die moet logischerwijs wel gedefinieerd zijn. Het is daarom ook vrijwel ondenkbaar dat Amerikaanse IT-reuzen dat niet hebben gedaan.

Op de Microsoft Azure Marketplace staat helemaal onderaan onder een kopje met kleine lettertjes met “Meer informatie”, daaronder staat in net zulke kleine lettertjes een link met het opschrift “Veeam Data Cloud Vault – Service Agreement“. Opvallend genoeg is dit document niet te vinden, via de eigen webpagina van Veeam Data Cloud Vault.

In dit document wordt de fair use limiet, waar het gaat om egress dataverkeer gedefinieerd:

Veeam’s fair use policy allows you to restore up to 20% of the data stored within the repository within a one-year period. Any retrieval or egress beyond this limit will be billed in arrears, calculated per 100GB retrieved/egressed.

Een klant die voor het bedrag van $8640 per jaar de mogelijkheid afneemt om 10 TB aan data op te slaan, mag op jaarbasis maar 20% van deze hoeveelheid downloaden. Let wel het gaat hierbij om een fair use limiet. Wat er – juridisch gezien – overeengekomen wordt, is dat meer dan 20% op jaarbasis download een vorm van gebruik is, dat niet meer als fair use wordt aangemerkt.

Maandelijks mag er dus (naar boven afgerond) maar 1,7% van de totale hoeveelheid data die wordt opgeslagen worden gedownload. Het maandelijks uitvoeren van een restore van een gemaakte backup, om te kijken of dat goed gaat, zal daarom al snel ruimschoots over de fair use limiet heen gaan. Dat is volgens Veeam dus geen vorm van fair use.

Een klant die dit wel doet, of iets anders waarmee er significant meer data wordt gedownload en met bill shock wordt geconfronteerd, zal zich dan ook beseffen dat de dienst voor een heel jaar is afgenomen. Direct overstappen naar een andere dienst zal dan zelfs tot dubbele billing leiden. Dat maakt de shock dan waarschijnlijk juist nog erger dan bij het afnemen van reguliere cloud storage.