Switch Datacenters heeft met AMS4 een nieuw datacenter in Amsterdam geopend. Wat opvalt is dat in de eerste alinea van het persbericht zijn vooral de clichématige redenen om dat in Amsterdam te bouwen. Dit terwijl het echte nieuws is, dat Switch Datacenters zoals CEO Gregor Snip dat zelf omschrijft, met de bouw een een nieuwe duurzaamheidsstandaard neerzet in de branche.

Wanneer het om datacenters gaat, dan is er vaak qua duurzaamheid het nodige aan te merken. In het persbericht over het AMS4 datacenter staat eigenlijk alles, dat qua duurzaamheid wél goed kan gaan bij de ontwikkeling van een datacenter. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van een gesloten koelsysteem, ter vergelijking het watergebruik door datacenters van hyperscalers zou zelfs tot een drinkwatertekort kunnen leiden.

Verder is interessant dat het datacenter van Switch Datacenters is gebouwd op de fundering van een bestaand pand. Door bestaande betonvloeren en deelconstructies in stand te houden heeft men naar eigen zeggen de zogenaamde Scope 3-emissies met ongeveer 50 procent weten te verminderen. Het is niet alleen duurzaam, maar heeft er ook voor gezorgd dat het datacenter binnen 22 maanden is gerealiseerd.

Ook wordt voorgesorteerd op de mogelijkheid om met het datacenter de voor de koeling gebruikte restwarmte te leveren aan een nog nieuw te bouwen warmtenet. Dat is niet alleen een theoretische mogelijkheid. Interconnect heeft bijvoorbeeld zeer recent bekend gemaakt de restwarmte van het datacenter aan het warmtenet van de gemeente Eindhoven te gaan leveren.

Een laatste heikelpunt is het overbelaste stroomnet in Nederland. Het datacenter heeft een vermogen van 7 Megawatt en kan met een zelfde hoeveelheid vermogen uitbreiden. Opvallend is dat die statistiek zelf niet in het persbericht genoemd wordt, maar omdat het datacenter stroomaansluiting op een aangewezen substation heeft zou het qua stroomvoorziening niet concurreren met andere bedrijven.