De mogelijkheid om resources flexibel en geautomatiseerd af te nemen, is één van de belangrijkste kenmerken van clouddiensten. Een populaire tool om de inzet van IT-infrastrastructuur te automatiseren is Ansible. De tool kent een groot aantal collections om het gebruik van specifieke resources te managen. Daaronder zijn ook verschillende cloudaanbieders.

Het afnemen van resources van een cloudaanbieder die door Ansible wordt ondersteund, kan op die manier eenvoudig worden geautomatiseerd. Er zijn echter maar een relatief klein aantal cloudaanbieders die worden ondersteund, naast usual suspect Amazon AWS, Microsoft Azure en Google Cloud.

Een kleine nuance daarbij is dat een groot aantal cloudaanbieders tóch worden ondersteund door Ansible. Deze cloudaanbieders hebben hun eigen propositie namelijk gebaseerd op Openstack. Die software wordt ook door Ansible ondersteund. Op die manier zorgt de inzet van Openstack er dus voor dat het afnemen van hun resources ook eenvoudig met Ansible te automatiseren is.

Het aantal cloudaanbieders dat ondersteund wordt door Ansible, naast de grote drie, is letterlijk op één hand te tellen. Het gaat daarbij om: Cloudscale, DigitalOcean, Hetzner en Vultr. Hoeveel waarde er aan de ondersteuning door Ansible moet worden gehecht is lastig in te schatten. Wel maakt de ondersteuning het geautomatiseerd inzetten van de resources van deze aanbieders met Ansible feitelijk wel veel makkelijker.