De afgelopen weken volgt er bericht op bericht in de media over miljardeninvesteringen die Amazon in Europa voornemens zijn te gaan doen. Zo zou Amazon maar liefst 8 miljard euro in een Europese soevereine cloud willen investeren, 1,3 miljard dollar in Frankrijk, 15,7 miljard euro in Spanje en  een miljarden investering van nog onbekende hoogte in Italië willen doen.

Dat zijn investeringen van een omvang waar geen enkele concurrent die zelf geen hyperscaler is, zelfs maar bij in de buurt kan komen. Daarbij moet natuurlijk worden aangetekend, dat de investeringen voor een groot deel in datacenters zullen zijn. Om te concurreren met Amazon is het niet noodzakelijk om zelf de eigenaar van een of meerdere datacenters te zijn.

Het neemt echter niet weg dat de bedragen gigantisch zijn. Zelfs als alleen de investeringen in de apparatuur die in de datacenters draait in ogenschouw wordt genomen, het nog altijd om investeringen gaat, waarbij vermoedelijk geen enkele concurrent die zelf geen hyperscaler is, bij in de buurt kan komen.

Ook op het gebied van meer traditionele hostingdiensten, is een vergelijkbare tendens zichtbaar. De overname van Loopia Group door team.blue is daar een goed voorbeeld van. De overgenomen partij heeft een portfolio van 650.000 klanten, terwijl team.blue na een grote reeks overnames al over 2,5 miljoen klanten beschikte.

De financiering van een overname van deze omvang betekent niet alleen dat een Europese reus op het gebied van meer traditionele hosting, nog groter is geworden. Het betekent ook dat de hoeveelheid geïnvesteerd kapitaal van team.blue ook verder is toegenomen. Een en ander uiteraard voor zover de overname bijvoorbeeld niet met de uitgifte van eigen aandelen is gefinancierd.

De volgende mededeling in het persbericht van team.blue is in elk geval geen indicator dat dit wel het geval is: “team.blue continues to be backed by Hg, a leading investor in European and transatlantic software and services businesses”. Het doel van een investeringsmaatschappij is immers om beschikbaar kapitaal te investeren, zodat dat kan renderen. Het verwateren van aandelen ligt daarom niet voor de hand.

Ook hier gaat het om investeringen die enkel kunnen worden gedaan met de steun van een partij, die letterlijk miljarden aan kapitaal beschikbaar heeft om te investeren. Als het om traditionele hosting gaat, dan zijn het feitelijk de aanbieders zelf die consolideren. Feitelijk gaat het echter om geïnvesteerd kapitaal dat consolideert.