De perikelen rondom de licensering van VMware sinds de overname van Broadcom zijn alom bekend. Commercieel gezien is wat er gebeurd is, best goed te begrijpen. Het is alleen voor iedereen die met het bedrijf te maken heeft wat minder aangenaam.

Nu blijkt dat ook onderwijsinstellingen het moeten ontgelden. De kortingen en gestandaardiseerde trainingen voor onderwijsinstellingen zijn namelijk ook alweer een kleine twee maanden geleden afgeschaft.

Dat is toch bijzonder te noemen. Een belangrijke manier waarop aanbieders van commerciƫle software hun relevantie behouden is door zichzelf onderdeel te maken van het curriculum van opleidingen. De open source variant van software krijgt lastig een voet tussen de deur, omdat er geen middelen zijn een vergelijkbaar trainingsprogramma aan onderwijsinstellingen aan te bieden.

Een citaat uit het artikel waarin bekend werd dat VMware stopt met het aanbod voor onderwijsinstellingen is daarom op dat vlak alles zeggend:

It was more than just canceling it for the students — it’s a license grab. We just can’t teach VMware anymore. VMware just pulled themselves right out of the college [curriculum].

Interessant aan deze stap is, dat er een nadrukkelijke behoefte blijft om tijdens IT-opleidingen les te geven in virtualisatietechnieken. VMware is daar simpelweg niet meer voor beschikbaar. Het zijn immers niet alleen de gestandaardiseerde trainingen die wegvallen, het afnemen van een VMware licentie puur voor onderwijsdoeleinden is qua prijs niet te doen.

Zoals ook uit het artikel blijkt, is de kans groot dat het onderwijs in de toekomst steeds meer gebaseerd zal worden op open source alternatieven zoals Proxmox. Als steeds meer studenten worden opgeleid voor het gebruik van die software, dan wordt het voor bedrijven weer aantrekkelijker om dat dan ook in te zetten. Dit lijkt daarom vooral heel goed nieuws voor Proxmox en de gebruikers van die software te zijn.