In een persbericht van een vergelijkingssite voor hosting en The Green Web Foundation wordt er aandacht gevestigd op de mogelijkheid om te kiezen voor een duurzame hoster. Duurzaam betekent in casu dat het datacenter waar de servers van de hoster draaien gebruikmaken van groene stroom.

Volgens de Dutch Datacenter Association (DDA) maakt tegenwoordig 90% van alle Nederlandse datacenters gebruik van groene stroom. De kans dat een Nederlandse website niet groen gehost wordt is dus statistisch gezien heel klein. Ook hyperscaler AWS meldt dat er al in 2023 alleen gebruik is gemaakt van groene stroom.

De kans dat een dataenter dus met groene stroom wordt gevoed is dus heel groot. Dat lijkt dan ook het enige te zijn waar The Green Web Foundation naar kijkt. Het lijkt echter nog erger te zijn, want wie naar de dataset van The Green Web Foundation kijkt, ziet ook dat er volgens het initiatief talloze websites groen gehost worden door Cloudflare.

Cloudflare functioneert in bijna alle gevallen alleen als reverse-proxy en is dus niet de partij waar de achterliggende website draait. Het bepalen of de website groen gehost wordt is dus in zo’n geval technisch gezien onmogelijk zonder daar via een andere weg informatie over te vergaren.

Aan het concept en de methodologie van The Greenweb Foundation was altijd al wat aan te merken. Echter op dit moment is het echt vooral een leuk marketinginstrument dat inhoudelijk geen enkele waarde meer heeft. Het is toch wel een compliment waard dat zij vandaag de dag – al zij het niet op het gebied van duurzaamheid – nog altijd impact hebben.