Het is een bijzondere gewaarwording dat Vultr twee weken geleden in een Nederlandstalige blog klaagde over het feit dat hyperscalers er met het merendeel van de GPU’s die nodig zijn voor AI-toepassingen vandoor gaan. Vandaag wordt deze blog gecomplementeerd met een eveneens Nederlandstalig persbericht aankondigt dat: “de nieuwe AMD Instinct™ MI300X accelerator en ROCm™ open software beschikbaar worden binnen de composable cloud-oplossing van Vultr”.

De conclusie die in het bericht over de klaagzang van Vultr op dit platform werd getrokken was al dat het bedrijf vooral af leek te geven op diens drie grootste concurrenten, en de grootste aanbieder van een GPU cloud (Oracle) niet eens benoemde. Nu dan vandaag ook nog eens trots wordt aangekondigd dat men intensief samenwerkt met een fabrikant van GPU’s waarmee AI-toepassingen mogelijk zijn.

In het persbericht stelt Negin Oliver, corporate vice president of business development, Data Center GPU Business Unit, AMD:

We zijn trots op onze nauwe samenwerking met Vultr, omdat het cloud-platform is ontworpen om high-performance AI-trainingen en inferencing-taken te beheren en een verbeterde algehele efficiëntie te bieden. Met de toepassing van AMD Instinct MI300X accelerators en ROCm open software voor deze nieuwste implementaties, zullen Vultr’s klanten profiteren van een echt geoptimaliseerd systeem dat een breed scala aan AI-intensieve workloads kan beheren.

Zelf wordt er door Vultr in het persbericht gesteld:

De samenwerking tussen Vultr’s composable cloudinfrastructuur en AMD’s nieuwe generatie siliconenarchitectuur opent nieuwe grenzen voor GPU-versnelde workloads van het datacenter tot aan de edge.

De inhoud van het persbericht lijkt daarmee haaks te staan op de inhoud van de blog die twee weken geleden werd gepubliceerd bij Computable. Natuurlijk gaat het in casu om AMD GPU’s, terwijl NVIDIA GPU’s op dit moment de defacto standaard zijn voor het mogelijk maken van AI-toepassingen. Het is echter ook een duidelijk bewijs dat andere cloudaanbieders – inclusief Vultr zelf – aan GPU’s kunnen voor het uitvoeren van AI-toepassingen.