Als er één onderwerp is waar enerzijds nauwelijks aandacht voor is, en tegelijkertijd aan de kern van de dienstverlening raakt dan is dat wel het gebruik van IPv4-adressen voor clouddiensten. De adoptie van IPv6 wil nog altijd maar nauwelijks vlotten, terwijl er geen enkel IPv4-adres meer via de reguliere weg te krijgen is.

In een investor call heeft MongoDB bekend gemaakt om tussen de $20 en $25 miljoen uit te zullen gaan geven aan het IPv4-adressen. Gelet op de huidige prijs van een IPv4-adres dat ligt rond de 30 en 35 euro per stuk, kan MongoDB daarmee zo’n 600.000 tot 700.000 IPv4-adressen kopen.

De CFO van MongoDB noemt het kopen van de IPv4-adressen een manier om de cloudkosten van het bedrijf in de toekomst te verlagen. Een belangrijke ontwikkeling die daarbij kan worden genoemd is het feit dat Amazon voor elk gebruikt IPv4-adres een prijs van $0,005 per uur, of $3,60 per maand in rekening brengt.

Een snel rekensommetje leert daarom dat de terugverdientijd van die IPv4-adressen minder dan een jaar bedraagt, wanneer deze allemaal in gebruik zouden zijn. Dat is uiteraard alleen in een theoretische situatie het geval. Het laat echter wel zien, dat het kopen van de IPv4-adressen vermoedelijk wel een goede investering is.