In een artikel over de te verwachten groei van cloud computing, heeft Goldman Sachs ook een interessante take op hoe investeringen op het gebied van AI zich zullen ontwikkelen. Op dit moment draaien investeringen in AI nog vooral om de hardware die daarvoor nodig is. De koersstijging van semiconductor-bedrijven wordt als een rechtstreeks gevolg daarvan genoemd.

Er komt echter een volgende fase aan, waarbij het niet langer meer gaat om de hardware die nodig is om AI te trainen en te gebruiken. Het zal hierna gaan om platforms die bouwblokken leveren waarmee zo goed mogelijk gebruik gemaakt wordt van die hardware, voor de ontwikkeling van AI-gedreven applicaties:

The infrastructure layer is poised to be the initial beneficiary, as we are already observing with the AI revenue ramp from the hyperscalers. This should be followed by the platform and application layers, respectively. An inherent tethering exists between PaaS and SaaS — where PaaS solutions are needed to support the emergence of a killer application but the value in the platform layer can’t compound until more compelling applications emerge.

De investeringen in hardware om AI mogelijk te maken zullen volgens Goldman Sachs echter niet heel hard afnemen. De reden daarvoor is dat voor het trainen van AI-modellen immers een bepaalde hoeveelheid capaciteit nodig is. Wel is de verwachting dat er efficiëntere methoden zullen worden ontwikkeld, waardoor er toch minder capaciteit nodig zal zijn.