Nederlandse hosters mogen graag stellen een prima alternatief voor hyperscalers te zijn. Het zijn toch echter vooral hyperscalers en andere buitenlandse partijen die échte innovaties aan de dag leggen als het gaat om clouddiensten.

Nu zijn er natuurlijk ook enkele goede voorbeelden, zoals Leaseweb dat vrij recent een serieuze is geworden voor hyperscalers, met S3-compatible storage en EC2-compatible compute clouddiensten. Een ander nog recenter voorbeeld is Cyberfusion dat het zelfontwikkelde WebOps-platform heeft verzelfstandigt.

Natuurlijk is er ook het nodige in ontwikkeling in het kader van de IPCEI Cloud Infrastructuur en Services (CIS). Echter laten de resultaten daarvan nog wel even op zich wachten. Daarnaast is het ook nog maar afwachten welke resultaten van die projecten die stuk voor stuk zwaar gesubsidieerd zijn, daadwerkelijk zullen opleveren.

Wat opvalt is dat de Nederlandse markt nog altijd in belangrijke mate in het teken staat van door private equity gedreven consolidatie. Daarbij is er ook sprake van innovatie, maar dan vooral waar het gaat om het samensmelten van de verschillende (overgenomen) bedrijven, die steeds meer tot één geheel worden, met ook één gedeelde infrastructuur.

Niet alle Nederlandse hosters zijn thans eigendom van private equity. Ook bij zelfstandige hosters is het de vraag of het ontwikkelen van de innovaties die (ook Nederlandse) klanten graag zien daadwerkelijk prioriteit hebben. Daar moet dan ook kapitaal voor moeten kunnen worden vrijgemaakt.

Het alternatief van het simpelweg behouden van de huidige propositie zonder al te veel investeren of gewoon keiharde winstmaximalisatie zoals private equity vaak als feitelijke doelstelling heeft is ook weinig mee mis. Zulke aanbieders zullen echter feitelijk steeds minder een alternatief voor een hyperscaler worden.