Als er één onderwerp een rode lap is voor hostingbedrijven, dan is dat de organisatie die het .nl-domein beheert. De enorme consternatie over het voornemen de eigen IT-infrastructuur bij Amazon onder te brengen, is daar een schoolvoorbeeld van. Wanneer het echter gaat over de beheerder van het .com-domein dan is het heel erg stil.

Opnieuw heeft de Amerikaanse overheid bekend gemaakt het contract voor het beheer van het .com-domein opnieuw aan Verisign te gunnen. Nu is dat op zich niet heel spannend, dat immers altijd al zo geweest en het .com-domein functioneert goed. Er is echter één ding dat wel enorm aan verandering onderhevig is. Dat is de prijs van een .com-domeinnaam.

Bij vrijwel elke gelegenheid die Verisign heeft gaat de prijs van een .com-domeinnaam omhoog. De prijsverhogingen hebben bijna niks te maken met de kosten die Verisign maakt. Het is vooral een kwestie van winstmaximalisatie. Elke registrant van een .com-domeinnaam draagt daarmee rechtstreeks bij aan het dividend van de aandeelhouders van Verisign.

Ook de Amerikaanse overheid, gepresenteerd door de NTIA, heeft nu in de briefwisseling waarin het bekend maakt het .com-contract weer aan Verisign te gunnen, ook bekend gemaakt een discussie over de prijzen van .com-domeinnamen te wensen. Gelet op de ervaringen uit het verleden met kritiek op eerdere prijsverhogingen valt het nog te bezien of dat concreet ergens toe zal leiden.