Short seller Hindenburg Research heeft een vernietigend rapport gepubliceerd over Super Micro. Dat het bedrijf vervolgens om uitstel voor publicatie van de jaarcijfers heeft gevraagd en het aandeel een duikvlucht heeft genomen, weet zelfs De Telegraaf te melden. Het rapport geeft echter ook een interessant perspectief op Super Micro.
Vooral wat er in het rapport te lezen is over de relatie met cloudaanbieders is interessant. Daarbij moet worden opgemerkt dat de short seller er een evident eigen belang bij heeft om Super Micro compleet af te branden. Het doel is immers om de koers van het aandeel maximaal te laten kelderen, om zo zelf zoveel mogelijk winst te maken.
In het rapport zijn de volgende problemen te lezen, die cloudaanbieders zouden hebben ervaren met de servers van Super Micro:
- Amazon AWS was a customer but cut ties after delivery issues, per a former employee.
- Digital Ocean, a U.S. cloud service provider, switched from Super Micro to Dell after service issues, according to a Digital Ocean employee, describing the relationship as “a train wreck of sorts” fraught with reliability issues.
- Genesis Cloud is touted as a “success story” on Super Micro’s website. But current and former employees told us otherwise: “Catastrophic. It is, on the technical side, one of my worst experiences I’ve had…in the industry.”
- GMI Cloud, a start-up GPU cloud provider in Asia and the U.S., told us they experienced a malfunction rate of 17.5% on its orders of 256 Super Micro servers. GMI is now moving away from Super Micro to HPE less than a year after its first order, per an employee.
- NexGen Cloud, an Nvidia partner, disclosed in October 2023 that it was investing $1 billion to build an AI super-cloud in Europe with over 20,000 Nvidia GPUs. But a NexGen employee told us that sometimes up to half of the orders received from Super Micro had firmware issues.
Bij de representativiteit van het bovenstaande vallen natuurlijk de nodige vraagtekens te zetten. Het is immers niet uit te sluiten dat er net zo goed positieve ervaringen zijn gemeld, die gelet op het eigenbelang van Hindenburg dan mogelijk niet gedeeld zijn. Toch is het interessant om te lezen. Het zijn namelijk problemen die cloudaanbieders inderdaad kunnen ervaren met een leverancier.
Ook bedrijven die hun IT-infrastructuur on-premise draaien kunnen met dit soort problemen te maken krijgen. Het rapport is daarom ook opnieuw een verklaring bedrijven kiezen om hun infrastructuur als clouddiensten af te nemen. Dan zijn dit soort problemen in beginsel immers voor rekening van de cloudaanbieder.