Het Canadese ServerMania heeft in een Amsterdams datacenter ruimte gehuurd dat ruimte biedt aan 160 racks, zo weet HostingJournalist te melden. Daarmee neemt het bedrijf zijn 8ste datacenterlocatie in gebruik. Om welk Amsterdams datacenter het gaat, wordt in het bericht zelf niet gemeld.

De uitbreiding van een Canadese hoster naar een Nederlands datacenter is op zichzelf niet zo heel interessant. Het laat evenwel duidelijk het contrast zien met hyperscalers. Ondanks dat het bedrijf al over 7 andere datacenterlocaties beschikt, is de uitbreiding met een capaciteit tot 160 racks is voor ServerMania vermoedelijk toch significant.

Grote kans dat het ook wel even duren alvorens die ruimte volledig benut is. Daar komt dan ook nog eens bij dat de ruimte zelf vermoedelijk niet eens zo kostbaar is en het daarom niet zo heel problematisch is als deze niet volledig wordt gebruikt. Wanneer dat echter wordt vergeleken met het kapitaal dat benodigd is om die racks met hardware te vullen dan wordt dat een ander verhaal.

Vergelijk dat met hyperscalers. Die bouwen datacenters van tienduizenden vierkante meters groot, die vermoedelijk in de meeste gevallen onmiddellijk helemaal vol worden gestouwd met hardware die in veel gevallen ook nog eens van eigen makelij is. Dat is daarmee ook qua sourcing een heel andere business.

Wat betreft het datacenter dat ServerMania gebruikt. Ondanks dat dit niet wordt benoemd, is dat wel relatief eenvoudig te achterhalen. In PeeringDB staat een keurig lijstje met acht datacenters waarin het netwerk van ServerMania aanwezig is. Het enige Amsterdamse datacenter is nLighten Amsterdam AMS1