Voor de prijs van één enkele videokaart waarmee kunstmatige intelligentie mogelijk wordt gemaakt, kan een storage platform met de nodige capaciteit worden aangeschaft. En dan te bedenken dat er in tegenstelling tot storage platforms er niet met één of enkele videokaarten kan worden volstaan om een significant aantal klanten te bedienen.

Het gevolg van de AI-boom is daarom dat cloudaanbieders enorme investeringen aan het doen zijn in hardware die kunstmatige intelligentie mogelijk maken, zo meldt The Register. Enkele maanden geleden wist die website al te melden dat de investeringen in infrastructuur binnen datacenters dit jaar met maar liefst 30% is gestegen.

Er is simpelweg ook véél meer kapitaal nodig om servers aan te bieden waarmee kunstmatige intelligentie taken kunnen worden uitgevoerd. Een enkele videokaart kost al snel 10.000 tot 30.000 euro. Daarnaast moet dan ook nog de overige hardware worden aangeschaft, waardoor de benodigde hoeveelheid financiering om dergelijke investeringen mogelijk te maken nog groter wordt.