Leasing en externe financiering zijn goede alternatieven voor het met eigen vermogen aanschaffen van hardware door datacenters. Dat is de strekking van een blog van een een nieuwe partner van de Dutch Datacenter Association die is gespecialiseerd in oplossingen voor het financieren van technologische infrastructuur.

Het inhoudelijke niveau van de blog maakt het niet bepaald aanbevelenswaardige lectuur. Financiering en leasing worden als synoniemen gebruikt, terwijl die toch heel anders werken. Een belangrijk verschil is bijvoorbeeld wie de eigenaar van hetgeen dat is gefinancierd bij leasing en financiering.

Zo blijft bij leasing de leasemaatschappij eigenaar van de goederen. In het Sogelease-arrest is ooit eens uitgemaakt dat leasing een vorm van werkelijke eigendom is. Daarom is leasing niet in strijd is met het zogeheten fiduciaverbod. Bij financiering kan de verstrekker daarvan alleen een (stil) pandrecht hebben. Dat na registratie van de pandakte bij de Belastingdienst weliswaar ook tegen derden in te roepen is.

Welke effecten de keuze voor een specifieke vorm van financiering of leasing dan op de CapEx/OpEx verhouding heeft, en op de balansratio’s is daarom toch echt afhankelijk van alle concrete omstandigheden van het specifieke geval. Naast de administratieve en boekhoudkundige voordelen, is dit toch ook op zijn minst wel weer erg kort door de bocht:

En omdat de verantwoordelijkheid voor duurzame afvoer en recycling van de hardware niet bij de gebruiker, maar bij de leasemaatschappij ligt, heb je als datacenter ook minder logistieke handelingen en rapportageverplichtingen in verband met de CSRD-richtlijnen.

De leasemaatschappij regelt alles gewoon. Het op deze manier kunnen kwijten van allerlei lasten klinkt toch wel heel aantrekkelijk. Dat klinkt bijna te goed om waar te zijn. Dat is het dan ook. Een en ander is maar net afhankelijk hoe de overeenkomst met de leasemaatschappij is vormgegeven en welke afspraken er zijn gemaakt. Daarnaast betekent het ook dat er kosten zullen worden gemaakt, om die zaken te regelen. Die kosten worden natuurlijk ook gewoon doorberekend.

Wat de blog vooral aantoont is daarom welke lasten er bij het zelf inrichten van een datacenter komen kijken. De voordelen van financiering/leasing die worden genoemd klinken heel erg fijn. Helaas is de manier waarop die voordelen kunnen worden gerealiseerd simpelweg te ongenuanceerd beschreven. Indien de blog zou gaan over het afnemen van publieke clouddiensten in plaats van het zelf inrichten van een datacenter. Dan zou de blog wel spot on zijn geweest.