Elke partij die een datacenter exploiteert met een vermogen van meer dan 500 kilowatt moet door de Europese Energie-Efficiëntie Richtlijn aan verschillende verplichtingen voldoen. Een van de eisen is dat de PUE van een datacenter vanaf 2027 maximaal 1,5 mag bedragen en vanaf 2030 zelfs nog maximaal 1,2.

Een verplichting om het datacenter te registeren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), geldt al vanaf 15 juli dit jaar. Daarom zal dan ook bekend zijn welke partijen er zijn, en wat hun (historische) PUE is. Partijen die nu dus nog een datacenter exploiteren dat niet aan de eisen voldoet, en niet de wens of mogelijkheid hebben om te investeren in verdere maatregelen om de PUE te verlagen, zullen hun datacenter daarom per 2027 moeten sluiten.

De workloads die in de bewuste datacenters draaien, waarbij het niet uitmaakt of dat voor derden (klanten) is of ten behoeve van de eigen business, zullen dan ergens anders heen moeten worden verplaatst. Wie niet wil of kan investeren, heeft dan maar één keuze: outsourcing. Daarbij kan dan worden gekozen om uit te wijken naar een datacenter dat wél aan de eisen voldoet, maar een andere mogelijkheid is de workloads naar de cloud verplaatsen.

Hoe groot het aantal partijen zal zijn dat (gedwongen) hun workloads zal moeten gaan migreren, is natuurlijk de vraag. Echter is het wel duidelijk dat partijen met een datacenter van 500 kilowatt of meer significante workloads verwerken. Daar zit dus een kans voor (lokale) aanbieders van clouddiensten van enige omvang om deze partijen als klant voor zich te winnen en te zorgen dat zij niet richting een hyperscaler migreren.