Als er iets per definitie een bottleneck is bij informatiesystemen, dan is dat wel de database. CockroachDB heeft daar een oplossing voor gevonden. De software is verkrijgbaar als open source, onder een enterprise license en als clouddienst. In een blogpost heeft het bedrijf nu aangekondigd te stoppen met zijn open source propositie.

Er worden verschillende redenen genoemd, waarom het bedrijf stopt met een open source versie van zijn software. De voornaamste reden lijkt te zijn, dat bedrijven die enige omvang hebben bereikt er tevreden over zijn. Het gevolg is dat die bedrijven geen behoefte meer hebben aan een (betaalde) versie met een enterprise licentie.

De oplossing bestaat, naast het stoppen met de open source versie, aan het aanbieden van een gratis licentie op de enterprise versie van CockroachDB voor particulieren en bedrijven met minder 10 miljoen dollar omzet per jaar. Daarnaast blijft de broncode van de software ook gewoon beschikbaar, om zo innovatie te stimuleren.

Het klinkt als een prima deal. De enigen die er echt chagrijnig van worden zijn gewoon ordinaire freeriders die graag meeliften op het werk van CockroachDB, maar weigeren een bijdrage te leveren. Die daarmee de eigen winst maximaliseren, terwijl CockroachDB zich maar moest bedruipen met omzet die het met andere klanten genereerde.