Wie zich nog afvraagt waarom Amazon, Microsoft en Google de wereldwijde markt voor clouddiensten domineren, moet de cijfers uit het laatste rapport van Synergy Research Group even op zich in laten werken. De totale omzet uit clouddiensten wereldwijd kwam uit op 79 miljard dollar, tegelijkertijd werd er door de drie hyperscalers 48 miljard dollar aan CapEx gespendeerd.

Dat betekent dus dat de CapEx van Amazon, Microsoft en Google samen gelijk is een ruim 60% van de totale wereldwijde omzet uit clouddiensten. Daartegenover staat een marktaandeel van 67% of uitgesplitst respectievelijk 32%, 23% en 12%. Naast naar nieuwe datacenters, worden die uitgaven ook gedaan bij het upgraden van de 560 hypescale datacenters die zij hebben.

Daarmee domineren de drie grote hyperscalers niet alleen de markt voor clouddiensten. Ook waar het gaat om de hoeveelheid investeringen die zij doen in hun infrastructuur, domineren zij de markt, want er is vermoedelijk geen enkele andere aanbieder die op dezelfde schaal in cloudinfrastructuur investeert of dat zelfs maar zou kunnen.