De Duitse deelstaat Beieren wil gebruik gaan maken van Microsoft 365. Dat wil de deelstaat gaan afnemen als publieke clouddienst van Microsoft, zo meldt Heise Online. Dat is opvallend omdat er dus geen gebruik gemaakt wordt van open source software. Ook wordt er geen gebruik gemaakt van een Duitse cloudaanbieder, maar de dienstverlening dus wordt geleverd vanuit de Microsoft public cloud, dat draait in een datacenter van Microsoft.

De data protection officer van Beieren heeft nog wat op- en aanmerkingen, alvorens akkoord te kunnen gaan met het plan, maar het lijkt er op dat de keuze voor Microsoft 365 al definitief is. In Duitsland is men al een aantal jaar druk bezig met de ontwikkeling van een alternatief voor Microsoft-diensten onder de naam openDesk. Desondanks is er niet voor gekozen om daar gebruik van te gaan maken.

Ook moet Microsoft 365 worden gaan afgenomen als een public cloud dienst van Microsoft. Dat terwijl er zelfs een project is van SAP-dochter Delos en Microsoft samen, dat tot doel heeft om een nationale cloud voor Microsoft-diensten te bouwen voor Duitse overheden. Dat is blijkbaar zelfs Chefsache voor de Duitse Kanzler Scholz. Het zal vermoedelijk echter nog enkele jaren duren voordat dit project gerealiseerd zal zijn.

Ondanks het feit dat er in Duitsland aanzienlijk meer en ook grotere spelers zijn op het gebied van cloud- en hosting, geeft het toch te denken dat een Duitse deelstaat met 13 miljoen inwoners, kiest voor het rechtstreeks afnemen van clouddiensten van een hyperscaler. Het maakt in elk geval pijnlijk duidelijk dat een alternatief voor een hyperscaler zijn toch minder eenvoudig is dan menig lokale aanbieder zou willen.