Een reden waarom clouddiensten van hyperscalers zo populair zijn, is dat er meer mogelijk is dan alleen passieve verwerking en opslag van data. Notificaties wanneer zich een bepaalde gebeurtenis voordoet, zodat daar geautomatiseerd op kan worden gereageerd, is op dat vlak één van de belangrijkste functionaliteiten.

Door S3-compatible object storage dienst Backblaze B2 is die functionaliteit onder de naam Event Notifications nu als public preview beschikbaar gemaakt. Daarmee is het nog niet algemeen beschikbaar. Klanten die gebruik willen maken van de functionaliteit kunnen zich inschrijven voor een wachtlijst.

Inhoudelijk is het Backblaze B2 Event Notifications mogelijk voor klanten om events aan te maken. Een event kan worden getriggered door bijvoorbeeld een upload, update of deletion. De klant heeft daarbij de mogelijk om events alleen van toepassing te laten zijn op objecten met een bepaalde prefix in de naam, zodat deze bijvoorbeeld alleen voor videobestanden gelden.

In het geval dat er een event wordt getriggered, dan wordt de notificatie wordt door middel van een POST request op een door de klant opgegeven adres afgegeven. Op deze manier is de functionaliteit te gebruiken met een eigen applicatie en ook te verwerken via bijvoorbeeld Fastly Compute, AWS Lambda, Azure Functions, Google Cloud Functions of Pipedream.

Dat er goed over de dienst is nagedacht blijkt wel uit enkele fijne features. In het geval van een netwerkstoring, wordt later opnieuw geprobeerd de notificatie af te leveren. Verder is het mogelijk om eigen headers toe te voegen, dat kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een API-key toe te voegen. Ook is het mogelijk om de notificaties die worden verstuurd, door Backblaze te laten signeren, op die manier is te verfieren dat de inhoud van de notificatie authentiek is.