Het feit dat een klacht tegen Microsoft voor frictie binnen CISPE (Cloud Infrastructure Services Providers in
Europe) heeft gezorgd, roept ook de vraag op wie er lid zijn van de brancheorganisatie. Wanneer de ledenlijst van CISPE wordt doorgenomen, dan is er iets dat opvalt. Dat is de demografie van de bedrijven die lid zijn. Ook als er wordt gekeken naar de soort bedrijven die lid zijn, dan is er iets dat opvalt.

Waar het gaat om de demografie van de bedrijven die lid zijn, dan het aantal leden dat daar gevestigd is, of zijn oorsprong heeft, wel heel groot is. Het zou zelfs zomaar kunnen dat het aantal Italiaanse leden, groter is dan het aantal leden dat uit andere landen komt. Wanneer er wordt gekeken naar het soort bedrijven dat lid is, dan valt juist wel een grote pluriformiteit op.

Er zijn bijvoorbeeld twee leden uit Nederland, waaronder met Leaseweb, dan wel het grootste Nederlandse hostingbedrijf. Daarnaast is de Dutch Cloud Community bij het initiatief aangesloten als “adherent member”. Ook wanneer er naar Duitsland wordt gekeken, dan zijn de belangrijkste spelers op het gebied van cloud en hosting is geen velden of wegen te bekennen.

Als het om de pluriformiteit van de leden gaat, dan valt juist op dat er partijen tussen zitten die zich (vooral) op datacenterdiensten richten, tot aan partijen die gespecialiseerd zijn in managed hosting. Het is dus een heel breed spectrum aan dienstverleners dat wordt vertegenwoordigd door CISPE. Het is daarbij dan ook maar de vraag of die partijen wel dezelfde belangen hebben.

Nu kan aan het bovenstaande nog worden toegevoegd dat ook hyperscaler Amazon lid van CISPE is. Als er toch één ding duidelijk is, dan is dat wel dat de belangen van lokale en regionale cloudaanbieders, veelal niet gelijk lopen met die van hyperscalers. Los van de vraag of CISPE hen als lid had kunnen weren, blijft Amazon een vreemde eend in de bijt bij de brancheorganisatie van Europese cloudaanbieders met verder al een bijzondere samenstelling qua leden.