Ondanks de opkomst van clouddiensten en andere vormen van outsourcing van IT-workloads, draaien 85% van alle IT-workloads nog altijd on-premise. Uit een onderzoek door Accenture in opdracht van Amazon, blijkt dat er tot wel 99% minder CO2-uitstoot is bij het gebruik van dezelfde IT-workloads in de cloud van Amazon.

Nu is er bij de statistiek meteen een stevige kanttekening te maken. Er wordt door Accenture een gestandaardiseerde methode gebruikt (SCI methodology), maar in die maximaal 99% minder CO2-uitstoot die daaruit blijkt, zit ook het gebruik van groene stroom in plaats van stroom die is opgewekt met fossiele brandstoffen.

De tweede manier waardoor de cloud van Amazon duurzamer zou zijn is omdat IT-infrastructuur van Amazon efficiënter is. Dit is mogelijk door het gebruik van speciaal door Amazon ontwikkelde computerchips die energiezuiniger zijn dan andere chips. Waar het gaat om storage, functioneert deze bij Amazon efficienter dan bij bedrijven die hun IT-workloads on-premise draaien.

De derde manier om duurzamer te zijn, is doordat de datacenters van Amazon efficiënter met energie omgaan die nodig is voor koeling en andere niet IT-apparatuur. De mate van efficiëntie zou voor bedrijven die IT-workloads on-premise draaien niet te behalen zijn.

Als laatste moet opgemerkt dat het behalen van een maximale besparing van CO2-uitstoot enkel kan worden behaald, door de IT-workload zelf ook te optimaliseren. Dat betekent dus om dit te bereiken er inhoudelijke wijzigingen moeten worden doorgevoerd aan de manier waarop de IT-workloads worden vormgegeven.

Ondanks het feit dat er het nodige op het onderzoek van af te dingen, is het niettemin interessant. Er is immers op een gestandaardiseerde wijze inzichtelijk gemaakt op welke manier naar de cloud gaan, bedrijven die hun IT-workloads nu nog on-premise draaien kunnen verduurzamen.

Ook andere aanbieders van clouddiensten en IT-outsourcing zouden het onderzoek kunnen gebruiken om hun potentiële klanten te overtuigen naar hen over te stappen om zo te verduurzamen. Het zal weliswaar voor de meeste aanbieders mogelijk zijn om dezelfde mate van efficiëntie en optimalisatie als Amazon te bereiken, maar wel om een aardig eind in die richting te komen.