Het nieuws over de deal die CISPE en Microsoft hebben gesloten, blijft maar komen. Zo weet The Register te melden dat er ook afspraken zouden zijn gemaakt over het pauzeren van audits van de licenties van CISPE-leden. Concreet zou het er op neerkomen dat Microsoft hen twee jaar lang daar niet meer aan zal onderwerpen.

In een artikel dat eerder op ISPam.nl is gepubliceerd, stelt een expert op het gebied van licenties, over het uitvoeren van audits door softwarevendors:

Het verplicht moeten meewerken aan een audit is een intensief traject, wat een zeer groot beslag legt op directie en medewerkers, de blik is op dat moment intern gericht. Overigens als je als hoster een audit of een review krijgt, hoeft dit niet te betekenen dat je onder verdenking staat. Softwarefabrikanten hanteren vaak een regel dat ze alle partijen periodiek beoordelen, dit om een fair playing field te creƫren.

Hieruit blijkt toch wel het voordeel dat CISPE voor diens leden heeft weten te regelen. De leden kunnen hun mankracht de komende twee jaar aan andere zaken besteden dan audits van Microsoft. Ook is er gedurende die periode geen level playing field. Ook dat is enkel in het voordeel van CISPE-leden.