In de casus rondom de klacht over Microsoft van CISPE, is er nóg iets dat opvalt. Er was namelijk naast brancheorganisatie CISPE ook een drietal andere partijen die een eigen klacht tegen Microsoft hebben ingediend. Het gaat om OVHcloud, Aruba en Danish Cloud Community. Die klacht is al in maart 2023 geschikt met Microsoft.

Opvallend aan die klacht is dat OVHcloud en Aruba ook leden van CISPE waren ten tijde van het indienen van de klacht. Door OVHcloud werd zelfs de voorzitter van de brancheorganisatie geleverd. Binnen enkele maanden na het indienen van de eigen klacht door onder meer zijn werkgever is de voorzitter van CISPE gestopt als SVP of Business Development & Public Affairs om vervolgens nog wel aan te blijven als onafhankelijk bestuurslid van de brancheorganisatie.

Uit een historische versie van de website van CISPE blijkt dat binnen enkele dagen ná het schikken van de eigen klacht met Microsoft, OVHcloud niet meer wordt vermeld als lid op de website van de brancheorganisatie. Ook de vermelding van Aruba verdween niet veel later van de website, om na enkele maanden daar weer op terug te keren.

Het kan bijna niet anders dan dat de Alleingang van OVHcloud en Aruba voor wrevel binnen CISPE heeft gezorgd. Het moment van het verdwijnen van de vermelding van OVHcloud op de website van CISPE, valt ook nagenoeg samen met het schikken van de klacht die tegen Microsoft was ingediend.

Kortom heeft CISPE met Amazon één van de grote hyperscalers aan boord als lid. De klacht tegen hyperscaler Microsoft lijkt een splijtzwam geweest binnen de brancheorganisatie en in diezelfde zaak probeerde hyperscaler Google de brancheorganisatie met een flinke zag geld te verleiden om een andere keuze te maken.