Het duurt nog tot 1 oktober, maar vanaf dat moment zijn alle domeinnamen van klanten die gebruik maken van Exchange Online standaard ook via IPv6 bereikbaar. Microsoft vraagt klanten om zich alvast op de verandering voor te bereiden. Daarnaast waarschuwt het bedrijf ook voor het feit dat vanaf dat moment de authenticatie van mailservers die e-mail via IPv6 afleveren vanaf dat moment stringenter zullen zijn.

Concreet betekent het standaard inschakelen van IPv6 dat wanneer er een MX DNS-lookup wordt gedaan, er vanaf 1 oktober er niet alleen A-records, maar ook AAAA-records worden teruggeven. Daardoor zijn de klanten die gebruik maken van Exchange Online dan ook per IPv6 bereikbaar. Wel zullen mailservers die van IPv6 gebruik maken aan strengere eisen worden onderworpen. Zo zal het gebruik van reverse DNS ook bij IPv6 in beginsel verplicht worden.

Het meest opvallende aan dit nieuws, is overigens niet het feit dat IPv6 standaard wordt ingeschakeld voor Exchange Online. Er is immers al sinds 2015 in de Verenigde Staten, en sinds 2018 in Europa, geen IPv4-adres meer te krijgen bij respectievelijk ARIN en RIPE. Ondanks deze status quo, zal IPv6 pas over enkele maanden, standaard naast IPv4 voor Exchange Online worden ingeschakeld.